Kombucha je posílána zatavená v potravinářské folii spolu s nálevem, takže vydrží i extra dlouhou cestu.
V mnohých pramenech se můžeme dočíst, že je kombuchová kultura houba,
není tomu ale tak. Jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek rodu
Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií
(hlavně Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Každá kultura má
trochu jiné složení, které se mění s podmínkami, v jakých je pěstována.
Kombuchu jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Na
pohled vypadá kolonie kombuchy jako šedo-hnědá rosolovitá placka.
Čerstvá má světlou barvu, čím starší je, tím více tmavne. Životnost
kultury je maximálně šest měsíců. Při výrobě nápoje dochází k
rozmnožování v kultuře obsažených mikroorganizmů. Nová kultura se
vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký (asi 3 mm po 8
dnech) povlak.Chuť
Kombuchy je sladkokyselá a odvíjí se od délky kvašení, druhu zvoleného
čaje a vlastnostech kultury. Delší kvašení snižuje obsah cukru a zvyšuje
obsah kyselin. Proces trvá obvykle několik dní, nejčastěji týden. Pokud
v nápoji necháte kombuchu příliš dlouho, tak si vytvoříte domácí
kombuchový ocet.
Jak kombucha pracuje?
Kultura,
která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem vytváří řadu organických
kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E
a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %) a oxid uhličitý. Výsledek tak
bývá jemně perlivý a obsahující samozřejmě nejen zmíněné látky, ale i
většinu z látek z původního čajového nálevu včetně kofeinu. Dietáři
nemusí mít vůbec strach ba naopak, kombucha spotřebuje téměř všechen
cukr a přemění ho právě na výše zmíněné zdraví prospěšné kyseliny a
vitamíny.
Zázračný nápoj
Už
podle unavujícího výčtu látek je jasné, že Kombucha je zdraví velice
prospěšná. Pouze velmi zběžně je nutné se zmínit o blahodárných účincích
na hlubší spánek, posílení imunitního systému, uklidnění, zlepšení
mozkové činnosti, trávení nebo zlepšení metabolismu. Účinně bojuje proti
skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním
chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum.
Zdravotní účinky nabývají až takřka neuvěřitelných rozměrů. Například po
výbuchu Černobylu vědci zkoumali, proč některým lidem obrovská dávka
ozáření nezpůsobila žádné vážné problémy. Většinu těchto šťastlivců
spojovala jedna věc, a to pravidelná konzumace Kombuchy.
I
takový zázračný lektvar však může mít své negativní účinky. V první
řadě se nedoporučuje dětem do tří let, jelikož obsahuje kofein z čaje a
malé množství alkoholu cca 0,5 - 1%. Také vyléčení alkoholici by se
měli z tohoto důvodu Kombuše vyhnout. Při časté konzumaci nebo během
prvních setkání s nápojem se mohou objevit potíže jako nevolnost,
střevní obtíže anebo podráždění žaludku a pálení žáhy. To může být
způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek
pročišťování organismu. Proto pod heslem "všeho s mírou" se není třeba
bát okusit tento nápoj dlouhověkosti a možná z něj učinit pravidelně
podávaný elixír prevence proti chorobám. Nikde není napsaný žádný limit
nebo omezení, kolik se nápoje může vypít, ale obecně platí, že je
ideální pít 2dcl ráno a 2dcl večer.
- Upozorňujeme, že kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem!
- Pro přípravu budeme uvažovat s 2 L nápoje. Postup je obdobný jako s přípravou čaje.
- Uvaříme
si 2 L vroucí vody, přidáme 150g cukru, pořádně zamícháme a necháme asi
10min luhovat 4 čajové pytlíky čaje nebo 8-10g sypaného čaje.
- Jak jsme zmínili, ideální je použít černý cejlonský čaj, který nápoji dodá říz a výraznou chuť.
- Po 10 minutách vyluhovaný čaj vytáhneme a nápoj necháme vychladnout přibližně na pokojovou teplotu.
- Až
čaj zcela vychladne, tak jej přelijeme do skleněné nádoby. Na tvaru
opravdu nezáleží, kombucha na povrchu vyroste a bude kopírovat okraje
nádoby. Nejvíce se nám osvědčila velká zavařovací sklenice na okurky.
- Kombuchovou
kulturu umístíme světlejší stranou nahoru na hladinu a sklenici shora
přikryjeme plátýnkem nebo ubrouskem aby se nám do nápoje nedostaly
kvasné mušky. Houba většinou plave nahoře, ale může se stát, že nám na
pár dní klesne ke dnu a posléze vyplave. Sklenici umístíme na místo, kam
nedopadá přímé sluneční světlo. Doba, kdy bude nápoj hotový, se odvíjí
od teploty v místnosti. Vycházíme-li z předpokladu, že bude pokojová
teplota 20-22°C, tak by měl být nápoj připraven v ideální konzistenci za
5-7 dní. Čím kratší doba, tím bude v nápoji víc cukru. Naopak, čím
déle, tím bude nápoj perlivější a octovatější.
- Opětovná
příprava je stejná, nicméně je důležité na dně nádoby nechat alespoň 3
cm původního nápoje, aby se zachovaly kvasinky a kyselost roztoku (kal
na spodu nádoby) a v novém nálevu bylo ihned zpočátku příznivé prostředí
pro tvorbu nové houby.
- Mezitím
než nám čaj vychládne se původní kombucha opatrně propláchne pod
tekoucí vodou a nechá se s trochou roztoku v plastové nebo skleněné
nádobce.
- Pokud
chcete houbu rozmnožit, tak stačí jednu vrstvu ze starší kombuchy
opatrně odloupnout a dát do nového roztoku anebo odlít část roztoku do
menší nádobky a počkat, až se nám na hladině kultura sama vytvoří.
- Nápoj
se může postupně odlévat a spotřebovávat v průběhu a nebo se může v den
zralosti 5.-7. den nápoj slít do sklěných láhví, zavíčkovat a dát do
ledničky, kde takto vydrží cca 4-5 dní. (může se stát, že se v láhvích
na povrchu vytvoří jemný povlak, to znamená, že začala tvorba nové
houby. Stačí scedit, nicméně při požití nehrozí žádné nebezpečí, kultura
je vnitřně zcela neškodná)
- Doporučujeme
do slitého nápoje v láhvích přidat například bobulové plody, kousky
ovoce a nebo třeba zázvor. Nápoj se bude živit z ovocného cukru a po
otevření bude příjemně perliví s dodatečným aroma přidaných plodů.
Hotový
nápoj se prodává ve většině supermarketů, ale je možné si jej připravit
i doma. Bohužel kupovaný nápoj bývá většinou pasterizován, a z tohoto
důvodu v něm zahynou veškeré prospěšné živé kultury. Příprava doma Vás
stojí opravdu jen 2L vody 150g cukru a 8g čaje.